ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 18/11/2020

2021-03-21 19:36

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ Δ.Σ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΑΜΑΡ

 

Ημερομηνία:  18 Νοεμβρίου 2020

Συμμετέχοντες:

Από την εταιρεία

Αθ. Μυτιληναίος, Μ. Σελιάμη, Κ. Μαντά. Μ. Ρεντούμης

Από το σωματείο

Σ. Παπαθεοχάρης, Β. Μπαλαμούτη,  Γ. Μακροδημήτρης,  Γ. Βαρσαμάς,  Α. Χαλβατζή

 

ΘΕΜΑΤΑ:

1. Πρακτικά προηγούμενης συνάντησης

2. Τιμωρίες εργαζομένων για μάσκες

3. Προτάσεις σωματείου για μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού

4. Δωροεπιταγή Χριστουγέννων

 5. Συμπεριφορές προϊσταμένων

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

 

  1. Πρακτικά προηγούμενης συνάντησης

Συμφωνήθηκαν, μεταξύ σωματείου και εταιρείας,  τα πρακτικά του Σεπτεμβρίου, καταλήγοντας στη τελική μορφή του κειμένου προς υπογραφή.

 

  1. Φόρμα καταγραφής εργαζομένων

Η εταιρεία ενημέρωσε το σωματείο ότι για να διευκολύνει την ιχνηλάτηση επαφών με τον ΙΕ* (σημείωση: όπου ΙΕ – Ιατρός Εργασίας) σε περίπτωση κρούσματος θεωρεί χρήσιμο να δοθεί στους εργαζόμενους μία φόρμα όπου να μπορούν να καταγράφουν τις επαφές τους κατά τη διάρκεια κάθε εβδομάδας. Η φόρμα είναι καθαρά προσωπική, δεν θα δίνεται στην εταιρεία θα κρατείται για 2 εβδομάδες και θα χρησιμοποιείται από τον εργαζόμενο κατά την ιχνηλάτηση επαφών από τον ΙΕ.  

Το σωματείο έστειλε επιστολή στις 13.11.2020 στην εταιρεία, κοινοποιώντας και στον Ι.Ε,  με τις επιφυλάξεις του αναφορικά με την φόρμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αντίθετο σε αυτό, καθώς δεν είναι υποχρεωτική, δεν ζητείται από την εταιρεία και δεν θα υπάρχει ποινή για μη χρήση της φόρμας. Επιφυλάχθηκε, επειδή αρκετές φορές στο παρελθόν άλλα λέει η εταιρεία κεντρικά και άλλα εφαρμόζουν στελέχη στους τοπικούς εργασιακούς χώρους, ότι αν δεν τηρηθούν τα όσα λέει η εταιρεία για τη φόρμα, συνιστά παραβίαση της ιδιωτικότητας των εργαζομένων και είναι υποχρεωμένο να το καταγγείλει για την προστασία τους. Επίσης τονίστηκε από το σωματείο ο φόβος ότι η φόρμα μπορεί να περιορίσει τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης λόγω μη καταγραφόντων ύποπτων επαφών, εάν λαμβάνετε μόνο αυτή υπόψη. Η εταιρεία τόνισε ότι η ιχνηλάτηση σαφώς και θα γίνεται κανονικά από τον Ι.Ε και η φόρμα θα είναι μία βοήθεια για τον εργαζόμενο που θα διασφαλίζει ότι έχουν καταγραφεί όλες οι επαφές.    

 

  1. Ετήσια Δωροεπιταγή

Το σωματείο έθεσε εκ νέου το ερώτημα αν θα δοθεί  ετήσια δωροεπιταγή 120€  για όλο το προσωπικό τα Χριστούγεννα. Θεωρεί ότι ένα μήνα σχεδόν πριν τα Χριστούγεννα θα υπάρχει κάποια απάντηση από την εταιρεία.

Η εταιρεία ανέφερε ότι το έχει λάβει υπόψη της, δεν υπάρχει όμως απάντηση αυτή τη στιγμή,  θα δοθεί μία απάντηση σίγουρα πριν τα Χριστούγεννα.

 

  1. Καταγραφή μέτρα αντιμετώπισης  του κορονοϊού

Το Σωματείο κατέθεσε επιστολή με προτάσεις για μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού με ημ. 08/10/2020 και αρ. πρωτ. 106 και ζήτησε ενημέρωση από την εταιρεία.

Σε σχέση με τη χρήση χειροπετσετών μίας χρήσης  τονίστηκε από το σωματείο ότι οι χειροπετσέτες μια χρήσης αποτελούν από την αρχή της πανδημίας πρόταση του ΕΟΔΥ για αποτροπή μετάδοσης του ιού.

Η εταιρεία από την αρχή της κρίσης, φρόντισε άμεσα να υπάρχει χαρτί σε όλες τις τουαλέτες και να μην υπάρχει χρήση στεγνωτήρα αέρα που δεν ενδείκνυται για την προστασία μας.

Ταυτόχρονα η εταιρεία προέβη στην εγκατάσταση πεντάλ ή φωτοκύτταρων παντού ώστε να ελαχιστοποιείται η χρήση χεριών. Εδώ παρενέβη το σωματείο ότι δεν έχουν μπει στα τμήματα της διανομής  και ότι δεν έχουν μπει και στο εργοστάσιο της Ανθούσας. Επίσης η εταιρεία έχει ξεκινήσει να τοποθετεί χαλκό στα χερούλια στις πόρτες για να ενισχύσει την ασφάλεια των εργαζόμενων. Έχουν γίνει πολλές και πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που προστατεύουν σημαντικά τους εργαζόμενους. Θα εξετάσουμε και το θέμα για χειροπετσέτες μίας χρήσης όπου δεν υπάρχουν.

Για την έλλειψη αντισηπτικών: Η εταιρεία έχει εφοδιάσει όλους τους χώρους με αντισηπτικά, έχει εγκαταστήσει παντού συσκευές, κάνει επανειλημμένα συστάσεις για συνεχή κατανάλωση στο προσωπικό και φροντίζει τον συνεχή συστηματικό ανεφοδιασμό και τη διάθεση παντού με σύστημα. Αν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα ή πρόβλημα σε κάποιο σημείο καλούμε και το Σωματείο να ενημερώνει άμεσα και θα διορθώνεται επί τόπου.

Το σωματείο επισήμανε ότι ακόμα και τώρα υπάρχουν σημαντικοί χώροι που μένουν χωρίς αντισηπτικό για αρκετές μέρες όπως η τραπεζαρία και επέμενε στον συχνότερο και σωστό έλεγχο από τους υπεύθυνους που έχει ορίσει η εταιρεία να αναπληρώνουν τις συσκευές. Όπου το σωματείο διαπιστώνει έλλειψη το έχει στο παρελθόν αναφέρει αλλά το σωματείο δεν μπορεί να είναι παντού, μιας και είναι συγκεκριμένοι οι χώροι που εργάζονται τα μέλη του και δεν θεωρεί ότι μπορεί να βασίζετε η εταιρεία σε αυτό τον τρόπο.

Για τα φίλτρα στις κλιματιστικές μονάδες: Η εταιρεία έχει αναλάβει από το καλοκαίρι και έχει δρομολογήσει την εγκατάσταση φίλτρων Hepa και λαμπών UV στους αεραγωγούς. Οι διαδικασίες αυτές χρειάζονται κάποιον χρόνο, ήδη έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση Hepa φίλτρων αέρα και ολοκληρώνεται η εγκατάσταση των UV.

Εδώ το σωματείο διευκρίνισε ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα λόγω των κλειστών εργασιακών χώρων είναι πολύς ο χρόνος που έχει περάσει και οι εργαζόμενοι έχουν μείνει και μένουν απροστάτευτοι, χρόνος μάλιστα που δεν δικαιολογείται τεχνικά.

Για ποδοβαλβίδες σε όλους τους χώρους: Η εταιρεία συμφωνεί και όπως γνωρίζετε εδώ και πολύ καιρό προχωρεί στην εγκατάσταση ποδοβαλβίδων ή φωτοκυττάρων όπου είναι εφικτό.

Για την μεταφορά εργαζομένων από τμήμα σε τμήμα: Η εταιρεία συμφωνεί και έχει μειώσει τη μετακίνηση εργαζομένων στο ελάχιστο δυνατό.

Το σωματείο τόνισε ότι δεν έχει μειωθεί καθόλου αντίθετα παραβιάζεται και η δήλωση της εταιρείας ότι οι μετακινήσεις θα γίνονται ανά εβδομάδα. Έφερε για παράδειγμα την σημερινή μέρα που γίνεται η συνάντηση, που πολλοί εργαζόμενοι μετακινήθηκαν από το τμήμα της δευτεροταγούς στο τμήμα των καλλυντικών.

Για την ύπαρξη επιπλέον αριθμού εργαζομένων στα γραφεία: Η εταιρεία έβαλε σήμανση για να προσδιορίσει τον μέγιστο αριθμό εργαζομένων και να απαγορεύσει την ύπαρξη περισσοτέρων. Επίσης η εταιρεία προωθεί συστηματικά την τηλεργασία και έχουν γίνει πάρα πολλές σχετικές συστάσεις. Τα ποσοστά τηλεργασίας της εταιρείας είναι πολύ πάνω από τα απαιτούμενα από τον νόμο. Η εταιρεία απαγορεύει αυστηρά την ύπαρξη περισσοτέρων ανθρώπων σε ένα γραφείο από τους επιτρεπόμενους και διενεργεί και ελέγχους. Αν εντοπιστεί παρόλα αυτά παρατυπία σας καλούμε να ενημερώσετε άμεσα.

Το σωματείο έχει ήδη αναφέρει συγκεκριμένο γραφείο που υπήρχαν παραπάνω εργαζόμενοι από την σήμανση του χώρου και η απάντηση ήταν να αλλάξει η σήμανση με την αιτιολογία ότι στην  αρχική μέτρηση είχε γίνει λάθος. Υπάρχουν γραφεία με το ίδιο μέγεθος και διαφορετικές σημάνσεις. Όπως θεωρεί ότι υπάρχει αναντιστοιχία σημάνσεων και τετραγωνικών σύμφωνα με το νόμο. Αυτό που προτείνει είναι να  ξανά ελεγχθούν τα γραφεία για τη χωρητικότητα τους.

Για τον διαχωρισμό των λεωφορείων: Η εταιρεία προέβη στον διαχωρισμό των λεωφορείων ανάμεσα στο 48 και 49 και υπάρχουν πλέον λεωφορεία με ελάχιστο δυναμικό.

Επιπλέον των παραπάνω, το Σωματείο ζήτησε τη δημιουργία πρωτοκόλλου αντιμετώπισης κρουσμάτων με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην  αντιμετώπιση των κρουσμάτων. Η εταιρεία δήλωσε ότι από την αρχή τηρεί όλες τις οδηγίες του ΙΕ, ο οποίος κινείται σύμφωνα με τα ιατρικά πρωτόκολλα και οδηγίες που εκδίδονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η εταιρεία εμπιστεύεται μόνον τους ειδικούς ΙΕ και κινείται με βάση τις οδηγίες και κατευθύνσεις που δίνουν οι επιστήμονες.

Το σωματείο τόνισε ότι πολλές μεγάλες εταιρείες και οργανισμοί έχουν δημιουργήσει πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρουσμάτων, πως ο Ιατρός εργασίας συμφώνησε με την πρόταση του σωματείου και κατέθεσε μάλιστα και τον αλγόριθμο αντιμετώπισης κρουσμάτων από μεριάς του για να μπει μια βάση στην διαδικασία. Ο Ιατρός Εργασίας είναι συμβουλευτικό όργανο, τη διοίκηση ασκούν τα στελέχη της εταιρείας και αυτοί είναι που αρνούνται την δημιουργία του πρωτοκόλλου.

 

  1. Αναφορά στα περιστατικά κορονοϊου

Το σωματείο έκανε αναφορά στο περιστατικό της Ανθούσας, που νόσησε προϊστάμενος, για το οποίο έκαναν τεστ μόνο οι προϊστάμενοι της παραγωγής και όχι όλοι οι υπόλοιποι  εργαζόμενοι του τμήματος και έγινε απολύμανση μόνο στο γραφείο των προϊσταμένων. Τέθηκε το ερώτημα γιατί αποφάσισε η εταιρεία να υποβληθούν στα τεστ μόνο οι προϊστάμενοι διερωτήθηκε πως γίνεται να υπάρχει προϊστάμενος που δεν έρχεται σε επαφή με εργαζόμενους του τμήματος ή χώρους της παραγωγής ώστε να μην χρειάζεται απολύμανση αλλά ακόμη και έτσι γιατί και σε αυτή την περίπτωση δεν έκανε το κάτι παραπάνω, όπως σε άλλες περιπτώσεις. Επίσης το σωματείο ανέφερε πάλι για το εργοστάσιο της Ανθούσας το περιστατικό που νόσησε συνάδελφος της παραγωγής και τόνισε πως οι εργαζόμενοι πιέστηκαν από τον προϊστάμενο και μπήκαν να δουλέψουν χωρίς να έχει γίνει απολύμανση στο χώρο, και ότι η απολύμανση έγινε μετά από τρείς περίπου ώρες μετά από διαμαρτυρίες των εργαζομένων και μέλους του ΔΣ του σωματείου μας ενώ οι εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα αλλά και κατά τη διαδικασία της απολύμανσης δούλευαν μέσα στο χώρο. Επίσης έθεσε το ερώτημα  αν η εταιρεία ΓΕΝΚΑ έχει πιστοποιητικό για τις απολυμάνσεις που κάνει.

Η εταιρεία ακολουθεί πάντα όλες τις οδηγίες των ΙΕ. Όλες οι στενές επαφές του κρούσματος βγήκαν αρνητικές. Αναφορικά με την ΓΕΝΚΑ, θα ζητήσει το πιστοποιητικό και θα το προωθήσει στο σωματείο.

 

  1. Ποινές για την μη χρήση μάσκας

      Το σωματείο έθεσε το ερώτημα τι θα κάνει η εταιρεία με τις ποινές των εργαζομένων στην Θήβα και αν θα συμμορφωθεί με την σύσταση του Επιθεωρητή εργασίας που ήτανε ότι πρέπει να πάρει πίσω τις ποινές η εταιρεία γιατί δεν ακολούθησε τον κανονισμό εργασίας να καλέσει σε απολογία τους εργαζόμενους και γιατί επέβαλε  αυστηρή ποινή χωρίς να υπάρχει κλιμάκωση στην επιβολή ποινής σαν προειδοποίηση.

Το σωματείο ανέπτυξε τις θέσεις του στο υπόμνημα που κατέθεσε στην Επιθεώρηση Εργασίας και θεωρεί ότι δεν μπορεί η επίκληση των υγειονομικών μέτρων κατά του κορονοϊού να παραβιάζει εργασιακά δικαιώματα και να μην τηρούνται οι προβλέψεις του νόμου για τη νόμιμη επιβολή πειθαρχικών ποινών. Επίσης είναι αντίθετο με το σκεπτικό ότι κάποιοι εργαζόμενοι μου το είπανε (αμφισβητεί και ότι συνέβηκε) γιατί σπέρνει την καχυποψία και την διχόνοια μεταξύ των συναδέλφων. Διαφωνεί επίσης να προσβάλλονται και να διασύρονται οι προσωπικότητες των συναδέλφων από απρεπείς συμπεριφορές στελεχών, και να γίνεται show με σκοπό τη συμμόρφωση των υπολοίπων εργαζομένων οι όποιες παραβάσεις τους. Αυτές οι κινήσεις όταν επικροτούνται κεντρικά από την εταιρεία μπορεί να περάσουν λάθος μηνύματα στα τοπικά στελέχη και να δημιουργήσουν απρεπείς συμπεριφορές κατά των εργαζομένων.   Το σωματείο επίσης διαφωνεί κάθετα και με την παραβίαση της προσωπικής και ιδιωτικής ζωής των εργαζομένων, όπως στην περίπτωση του ΙΧ αυτοκινήτου. Θεωρεί σημαντική επίσης την απώλεια του όποιου μεροκάματου όταν μάλιστα δεν έχουν εξαντληθεί οι προειδοποιήσεις και οι λύσεις στο οποιοδήποτε πρόβλημα.

Επίσης το σωματείο δήλωσε πως αν η εταιρεία είχε συνεργαστεί πραγματικά με το σωματείο στην επίλυση του όποιου προβλήματος, το σωματείο θεωρεί ότι δεν θα χρειαζότανε η εταιρεία να προχωρήσει σε  τιμωρίες.

Η θέση της εταιρείας είναι ότι το ζήτημα της χρήσης μάσκας εν μέσω πανδημίας είναι πολύ σοβαρό. Υπήρξαν εργαζόμενοι που δεν έκαναν χρήση της μάσκας και εργαζόμενοι που ζήτησαν την βοήθεια της εταιρείας για την ασφάλειά τους, και παραπονέθηκαν για τους εργαζόμενους που δεν κάνουν χρήση της μάσκας. Το θέμα είναι κρίσιμο και δεν μπορούμε να αφήσουμε ακάλυπτους τους εργαζόμενους που ανησυχούν για την υγεία τους.

Η εταιρεία ακολούθησε αναφορικά με τις ποινές μία άτυπη διαδικασία, η οποία βέβαια δεν έχει καταγραφεί στο φάκελο των εργαζομένων που τιμωρήθηκαν.

Κατά συνέπεια, σωστά η Επιθεώρηση Εργασίας, έπειτα από το αίτημα του Σωματείου έκρινε ότι έπρεπε να ακολουθηθεί επακριβώς η τυπική διαδικασία, να γίνουν όλα εγγράφως και να καταχωρηθούν και οι όποιες ποινές στους φακέλους των εργαζόμενων.

Η εταιρεία δεσμεύεται στο Σωματείο ότι αναφορικά με τις ποινές ότι θα ακολουθεί τη διαδικασία όπως αναφέρεται στον κανονισμό εργασίας και θα καλεί εγγράφως τους εργαζόμενους σε απολογία, καταχωρώντας στο φάκελο κάθε ποινή.

Η εταιρεία συμφωνεί να άρει τις άτυπες ποινές και να ακολουθήσει επακριβώς και εγγράφως τη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός Εργασίας, με κλήση σε απολογία και εξέταση κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.

Τις θέσεις αυτές το σωματείο τις είχε αναλύσει στην εταιρεία σε μια προσπάθεια να λυθεί το θέμα χωρίς την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας αλλά η στάση της εταιρείας δεν βοήθησε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επειδή θεωρεί ότι η απόφαση του Επιθεωρητή Εργασίας της Βοιωτίας βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση και για την περίπτωση του Αυλώνα, προτείνει η εταιρεία να άρει τις ποινές για την περίπτωση του Αυλώνα και το σωματείο να αποσύρει την προσφυγή στην Επιθεώρηση της Άνοιξης, ώστε το θέμα να λυθεί μεταξύ εταιρείας και σωματείου.

Η εταιρεία επιφυλάσσεται να απαντήσει εντός της επόμενης εβδομάδας για το τι θα κάνει με την περίπτωση του Αυλώνα.

Συμφωνήθηκε λόγω έλλειψης χρόνου οποιαδήποτε στιγμή έχει χρόνο ο κ Μυτιληναίος να συζητηθεί σε τηλεφωνική κλήση το θέμα των προϊσταμένων.

Ημερομηνία ……….

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ                                                                                              ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Κατεβάστε τα πρακτικά σε μορφή pdf  

Πίσω

Επαφή

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΑΜΑΡ

Μ. Φριζή 10 - ΧΑΛΚΙΔΑ ΕΥΒΟΙΑΣ - 34100

48ο χιλ. Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ, ΑΥΛΩΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

6944603856

Σωματείο Εργατουπαλλήλων ΦΑΜΑΡ

Υλοποιήθηκε από Webnode