ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 16/03/2022

2022-05-17 15:58

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ Δ.Σ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΑΜΑΡ

Ημερομηνία:  16 Μαρτίου 2022

Συμμετέχοντες:

Από την Εταιρεία

Αθ. Μυτιληναίος, Μ. Σελιάμη, Κ. Μαντά, Μ. Ρεντούμης

Από το Σωματείο

Σ. Παπαθεοχάρης, Μ. Μπενή,  Γ. Μακροδημήτρης, Γ. Βαρσαμάς.

ΘΕΜΑΤΑ:

  1. Ετήσια αύξηση Εργαζομένων σε ποσοστό 5% σύμφωνα με τον τρέχοντα πληθωρισμό – Δωροεπιταγές Χριστουγέννων – Πάσχα ύψους 120 ευρώ. Ειδική πρόβλεψη για τους χαμηλόμισθους αμειβόμενους συναδέλφους - με την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε
  2. Νέοι Πελάτες – Εκτίμηση πορείας απασχόλησης 2022 για κάθε Εργοστασιακό χώρο – Εξέλιξη απασχόλησης στο SPA.
  3. Αναπλήρωση πρόσφατων συνταξιοδοτούμενων και αποχωρήσαντων εργαζομένων με 

μονιμοποίηση συμβασιούχων – εργολαβικών εργαζόμενων με βασικό κριτήριο τη προϋπηρεσία. Μετατροπή εξάωρων σε οκτάωρων.

 4.  Πρόταση διερεύνησης χορήγησης τροφής στους εργαζόμενους (catering).  

 

Στην αρχή της συνάντησης , δόθηκε στο σωματείο ένα φυλλάδιο ενημέρωσης αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα, το οποίο θα μοιραστεί σε όλο το προσωπικό της εταιρείας, προκειμένου να συζητηθούν τυχόν απορίες ή σχόλια.

 

  1. Ετήσια Αύξηση

       Το σωματείο, ζητά από την εταιρεία να προχωρήσει σε 5% αύξηση  σε όλο το προσωπικό της, αύξηση που τη θεωρεί το ελάχιστο δυνατό για να καλύψει την απώλεια εισοδήματος των εργαζομένων της, αν αναλογιστούμε ότι αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός τρέχει με 7,5%.  Αναφέρει ότι υπάρχουν εταιρείες, που παρόλο το αυξημένο κόστος ενέργειας και το κόστος του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, έχουν προχωρήσει ήδη σε πολύ καλές αυξήσεις για το προσωπικό τους  και σε παροχές κουπονιών, της τάξεως πχ. 600€ σε ticket restaurant.  

Η εταιρεία θα πρέπει να κατανοήσει ότι η αύξηση του πληθωρισμού και της ενέργειας, η ακρίβεια σε βασικά αγαθά και στα καύσιμα έχει μειώσει σημαντικά το εισόδημα των εργαζομένων με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται σημαντικά η διαβίωση τους. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο τρόπο να ανταπεξέλθουν παρά μόνο με ουσιαστικά πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και με την οικονομική στήριξη της εταιρείας, αντίθετα με την εταιρεία που έχει τη δυνατότητα να μετακυλίσει μέρος της αύξησης του κόστους της παραγωγής στους πελάτες.

Οι δωροεπιταγές είναι μία παροχή  που την συζητάει το σωματείο με την εταιρεία τα τελευταία 5 χρόνια, χωρίς καμία ενέργεια από πλευρά της εταιρείας. Επιπλέον εκφράζει την ανησυχία του ότι υπάρχουν πιο ανταγωνιστικές εταιρείες από την φαμάρ και αυτό έχει ως συνέπεια να χαθεί χάνεται διαρκώς έμπειρο προσωπικό, το οποίο αναζήτησε αλλού εργασία με καλύτερες απολαβές, καλύτερες εργασιακές συνθήκες και με μη εργολαβική απασχόληση.

Επίσης το σωματείο προτείνει να οριστεί από την εταιρεία ένα κατώτερο επίπεδο μισθού, ώστε να μην χάνονται οι αυξήσεις που δίνει η ΕΓΣΣΕ. Υπήρξαν χαμηλόμισθοι που χάσανε την αύξηση καθώς συμψηφίστηκε  με την οικειοθελή παροχή, είναι άδικο να χάνουν τις αυξήσεις του κράτους λόγω οικειοθελών παροχών. Όπως επίσης θα πρέπει να πάψει να υπάρχει ανομοιομορφία μισθών στις ίδιες ακριβώς ειδικότητες και θέσεις εργασίας.

Η εταιρεία από την πλευρά της αναφέρει ότι μέσα στον επόμενο 1,5 μήνα η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα γίνει τοποθέτηση για τον κατώτερο μισθό, συνεπώς αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, πριν από οποίες συζητήσεις  για τις δικές μας αυξήσεις που θα συζητηθούν όπως συνήθως το καλοκαίρι.

Η εταιρεία χρειάστηκε να επενδύσει σημαντικά σε υποδομές έπειτα από τα δύσκολα χρόνια που πέρασε, και παράλληλα αντιμετωπίζει το προσωπικό με σεβασμό και πέρα από τις όποιες αυξήσεις δόθηκαν, έχει επενδύσει σημαντικά και για την ασφάλεια των συναδέλφων εν μέσω της πανδημίας. Στοχεύουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ένα ασφαλές και καλό περιβάλλον εργασίας και να επενδύουμε στους ανθρώπους μας και η ένταξη του νέου Group HR στο Executive Team δείχνει τη βαρύτητα που δίνει η εταιρεία στους ανθρώπους.

  1. Νέοι Πελάτες

Η εταιρεία ενημέρωσε το σωματείο ότι η δυναμική του εργοστασίου των καλλυντικών την περσινή χρονιά βοήθησε όλη την εταιρεία όταν υπήρξε μία πτώση των όγκων των υπόλοιπων εργοστασίων, λόγω του covid. Η εταιρεία δεν είχε απώλειες από πελάτες, οι οποίοι έδειξαν την διάθεση να στηρίξουν την Φαμάρ. Οι σχέσεις και οι συνεργασίες έχουν αρχίσει να πηγαίνουν καλύτερα καθώς πλέον υπάρχει και μία σταδιακή ομαλοποίηση αναφορικά με το covid. Στην Ανθούσα έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι παραγωγές και να ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας. Βέβαια  έχει προκύψει ένα νέο πρόβλημα, ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας, καθώς παράγουμε για τις εν λόγω χώρες, σίγουρα επηρεάζονται οι παραγωγές μας αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανησυχία για την λειτουργία της εταιρείας και τις θέσεις εργασίας.

Το σωματείο εξέφρασε το ερώτημα αν έχουν γίνει συζητήσεις με τους πελάτες αναφορικά με το θέμα του πολέμου  όπως για παράδειγμα με την GSK για τα προϊόντα της Ρωσίας. Καθώς επίσης αν η εταιρεία γνωρίζει πόσο μπορεί να την επηρεάσει ο πόλεμος, πόσο είναι το ποσοστό επί της συνολικής παραγωγής της που παράγεται για αυτές τις χώρες.

Η εταιρεία αναφέρει ότι έχουν γίνει συζητήσεις και είναι σε αναμονή για κάποια προϊόντα για την Ουκρανία αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ακυρωθεί οι παραγγελίες. Την εταιρεία την ενδιαφέρει να ανοιχτεί σε νέες περιοχές, δεν χάνουμε πελάτες αντιθέτως οι πελάτες μας μας φέρνουν νέα προϊόντα.

Επίσης αναφορικά με το ποσοστό, είναι ακόμα νωρίς για να υπολογίσουμε με ακρίβεια την πιθανή επίπτωση, παρότι μελετούμε όλα τα σενάρια. Επηρεάζει μία μεγάλη αγορά η εν λόγω κατάσταση,  αλλά δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα η εταιρεία μας, είμαστε σε αναμονή και επιφυλακή μέχρι να δούμε πως θα εξελιχθεί όλο αυτό.

Σε αυτό το σημείο η εταιρεία κάνει αναφορά στο υψηλό κόστος της ενέργειας, στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο. Υπάρχει μεγάλη ενεργειακή επιβάρυνση που απασχολεί της εταιρεία και γίνεται μία πολύ μεγάλη δουλειά από μία ομάδα ατόμων για εξοικονόμηση και διαχείριση της  ενέργειας. Το Customer Service και το Business Development κάνει μεγάλες προσπάθειες και γίνονται συζητήσεις προκειμένου να μεταφερθεί το κόστος και στους πελάτες.

     Στη συνέχεια το σωματείο εξέφρασε τα ερωτήματα αναφορικά με το θέμα της δευτεροταγής συσκευασίας:

  • Αν θα σταματήσουν τα προϊόντα μέχρι τέλος του χρόνου, καθώς υπάρχουν γραμμές που πλέον έχουν σταματήσει και ο κόσμος έχει αρχίσει να ανησυχεί
  • Αν θα σταματήσουν τα Blisters / 2 γραμμές που δουλεύουν συνέχεια
  • Και αν θα αποχωρήσει η GSK

     Η θέση της εταιρείας είναι ότι για τους εργαζόμενους τους SPA, δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας, θα συνεχίσει να υπάρχει εργασία για τους εν λόγω εργαζόμενους. Ήδη η εταιρεία προσπαθεί να αναπτύξει το εν λόγω τμήμα καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ένα πολύ καλό κομμάτι που η εταιρεία επιθυμεί να διατηρήσει και να εξασφαλίσει την συνέχειά του.

Το σωματείο ζήτησε να ενημερωθεί για το εργοστάσιο του Αλίμου αναφορικά με το shut down των 2 μηνών και πως έχει αποφασίσει η εταιρεία να διαχειριστεί το θέμα του προσωπικού.

 Η εταιρεία αναφέρει ότι το εργοστάσιο του Αλίμου θα πρέπει να κλείσει 2 μήνες το καλοκαίρι καθώς θα πρέπει να γίνουν κάποιες εργασίες όπως για τον κλιματισμό, τους κλιβάνους και κάποιες βελτιώσεις μηχανών, οι οποίες αποτελούν και κρίνονται απαραίτητες για την αναβάθμιση του εργοστασίου.  Σίγουρα οι άδειες των εργαζομένων δεν φτάνουν για να καλύψουν το διάστημα των 2 μηνών,  δεν έχουμε καταλήξει σε μία ολοκληρωμένη πρόταση, αλλά γίνονται κάποιες συζητήσεις και έχουν υπάρξει κάποιες προτάσεις και σκέψεις όπως 6ημερη λειτουργία και οι ώρες της υπερεργασίας να δοθούν σε ρεπό, κάτι το οποίο είναι εντός του νομικού πλαισίου.

 Η θέση του σωματείου είναι ότι η εφαρμογή του νέου νόμου στην περίπτωση του Αλίμου, δεν τους βρίσκει σύμφωνους, το νομικό πλαίσιο προβλέπει την αποδοχή των εργαζομένων χωρίς κανένα καταναγκασμό από μέρους της εταιρείας. Η αναφορά στους εργαζόμενους ότι όποιος δεν δεχτεί το νέο νόμο θα πάει στον Αυλώνα να εργαστεί που είναι επιβαρυντικό για τους εργαζόμενους και το ξέρει η εταιρεία, είναι μιας μορφής καταναγκασμός για να δεχτούν τη λύση των ρεπό. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν ευθύνη για τους σχεδιασμούς της εταιρείας και είναι άδικο για αυτούς να καλούνται να βάλουν μόνο εκείνοι πλάτη όπως σε αυτή τη περίπτωση, συνεπώς καλό θα ήταν όταν οριστικοποιηθεί το τελικό πλάνο από την εταιρεία να συζητηθεί  πρώτα και με το σωματείο και να υπάρχει και στο τραπέζι ένα πλάνο Β, καθώς η εφαρμογή του νέου νόμου δεν θα έχει την αποδοχή από τους εργαζόμενους.

Η εταιρεία αναφέρει ότι το πλάνο Β,  θα μπορούσε να είναι η απασχόληση  των εργαζομένων σε άλλα εργοστάσια της εταιρείας.  Βέβαια επειδή έγιναν μετακινήσεις μέσα στο 2021 από το ένα BU στο άλλο και ο κόσμος ταλαιπωρήθηκε με την απόσταση και σίγουρα η απόδοσή τους δεν θα μπορούσε να είναι η ίδια, η προσπάθεια της εταιρείας είναι να βρει μια λύση ώστε να τους δώσει περισσότερες εναλλακτικές.

  1. Αποχωρήσεις-συνταξιοδοτήσεις-συμβασιούχοι

Το σωματείο εξέφρασε το ερώτημα αν η εθελούσια αποχώρηση κάποιον εργαζομένων, είχε σκοπό τη  μείωση του μόνιμου προσωπικού της εταιρείας, καθώς όσοι εργαζόμενοι αποχώρησαν αντικαταστάθηκαν με προσωπικό από εργολάβο και όχι με συμβάσεις φαμάρ. Το σωματείο αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι μέσω εργολάβου, που εργάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα όπως είναι για παράδειγμα τα 3 χρόνια στην εταιρεία θα πρέπει πλέον να περάσουν σε μόνιμες  συμβάσεις Φαμάρ. Αντίθετα βλέπουμε εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου Φαμάρ να περνάνε σε εργολάβο, όπως έγινε στο παρελθόν στον Αυλώνα και πρόσφατα στην Ανθούσα. 

Η θέση της εταιρείας είναι ότι πρέπει πρώτα να ομαλοποιηθεί η όλη κατάσταση της μετάβασης για να προχωρήσουμε σε μόνιμες συμβάσεις, σιγά σιγά γίνονται βήματα όπου απαιτείται, όπως για παράδειγμα στην Ανθούσα έχουμε 3 εργαζόμενους που πλέον θα περάσουν σε σύμβαση Φαμάρ. Στη διανομή  έχει έρθει νέος κόσμος να στηρίξει την όλη λειτουργία και την μετεγκατάσταση, οπότε όταν ολοκληρωθεί  η διαδικασία και εξισορροπήσει  η κατάσταση στη Θήβα, θα μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε τις ανάγκες και τις θέσεις. Στους Αυλώνες όλες οι ανοιχτές θέσεις  έχουν κλείσει με υπάρχων προσωπικό, Αθηναίους που δεν μπορούν να μετακινηθούν στη Θήβα.

Το σωματείο αναφέρει πως δεν υπάρχει καμία πρόοδος στη διόρθωση της αδικίας που έγινε στο παρελθόν και αφορά τη μετατροπή από οκτάωρους σε εξάωρους των συναδέλφων μας. Οι συνάδελφοι εργάζονται κατά κύριο λόγο οκτάωροι, βάλανε πλάτη σε μια δύσκολη κατά την εταιρεία περίοδο και είναι άδικο για αυτούς να συνεχίζουν να είναι όμηροι, να έχουν άνιση μεταχείρηση και να έχουν τις απώλειες που προκύπτουν από την εξάωρη σύμβαση τους όπως για παράδειγμα τις άδειες τους. 

  1. Χορήγηση τροφής catering

          Το σωματείο  ζήτησε από την εταιρεία, να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής γευμάτων στους εργαζόμενους, στο διάλειμμά τους από εταιρεία catering. Η εταιρεία απάντησε ότι θα το δει αν είναι εφικτό και θα τους ενημερώσει.

Επίσης ανακοινώθηκε στο σωματείο ότι θα προχωρήσει η εταιρεία σε αλλαγή στα μέτρα Covid, σύμφωνα με τη νομοθεσία και σε συνεννόηση και με τον ιατρό εργασίας μας

  1. Η διπλή μάσκα θα συνεχίσει κανονικά
  2. Η χαμηλή πληρότητα στα πούλμαν θα καταργηθεί και θα κινηθούμε σύμφωνα με το νόμο.
  3. Επαναφορά στη κανονικότητα αναφορικά με τις αλλαγές βαρδιών στα αποδυτήρια
  4.  

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ                                                                                              ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Κατεβάστε τα πρακτικά σε μορφή pdf

Πίσω

Επαφή

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΑΜΑΡ

Μ. Φριζή 10 - ΧΑΛΚΙΔΑ ΕΥΒΟΙΑΣ - 34100

48ο χιλ. Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ, ΑΥΛΩΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

6944603856

Σωματείο Εργατουπαλλήλων ΦΑΜΑΡ

Υλοποιήθηκε από Webnode