ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 02/07/2020

2021-01-19 08:08

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ Δ.Σ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΑΜΑΡ

 

Ημερομηνία:  02 Ιουλίου 2020

Συμμετέχοντες:

Από την εταιρεία

Α. Σαγιάκος, Αθ. Μυτιληναίος, Μ. Σελιάμη, Κ. Μαντά

Από το σωματείο

Σ. Παπαθεοχάρης, Β. Μπαλαμούτη,  Γ. Μακροδημήτρης,  Ε. Μακροδημήτρη, Γ. Βαρσαμάς,        

Α. Χαλβατζή

ΘΕΜΑΤΑ:

  1. Ετήσια αύξηση μισθού εργαζομένων.
  2. Επίδομα Τροφής.
  3. Ετήσια δωροεπιταγή.
  4. Μπόνους παρουσίας για την περίοδο υγειονομικών μέτρων.
  5. Επέκταση Λεωφορείων.
  6. Επαναφορά 6ωρων σε 8ωρες συμβάσεις – επαναφορά στη φαμάρ εργαζομένων από εργολάβο. 

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

 

1 & 3. Το αίτημα του σωματείου για αύξηση υπάρχει εδώ και 3 περίπου χρόνια, αύξηση για όλο το προσωπικό και όχι να δίνεται σε κάποιους εργαζόμενους μεμονωμένα όπως είχε συμβεί παλαιότερα. Η θέση του σωματείου είναι πως η εταιρεία πρέπει να δίνει ετήσια ένα ποσοστό αύξησης κάθετα σε όλους τους εργαζόμενους και από κει και πέρα εάν η εταιρεία θεωρεί πώς προκύπτουν λόγοι για να δώσει σε κάποιους εργαζόμενους επιπλέον αύξηση έχει το δικαίωμα αρκεί η διαφορά να μην προκαλεί τους συναδέλφους.

 Η εταιρεία είχε συμφωνήσει και μάλιστα είχε εκφράσει την επιθυμία να δημιουργήσει σύστημα αξιολόγησης ώστε να κατανέμονται πιο δίκαια οι αυξήσεις στο σύνολο του προσωπικού. Είχε μάλιστα πει, στην τελευταία συνάντηση του σωματείου με την κ. Κάλφα, ότι μετά το Πάσχα θα δινόντουσαν οι αυξήσεις και οι ετήσιες δωροεπιταγές.

Αντί αυτού μαθαίνουμε πάλι πως δοθήκανε μεμονωμένα αυξήσεις σε μικρή μερίδα συναδέλφων, κίνηση που το σωματείο θεωρεί πως δημιουργεί άνιση μεταχείριση εργαζομένων και είναι απαράδεκτη.

Εταιρεία: Είναι διευθυντικό δικαίωμα να δίνονται αυξήσεις όπου κρίνει εκείνη.

Η εταιρεία έχει καινούργια ιδιοκτησία, χρειάζεται το χρόνο της για να δει το θέμα, υπάρχει η αίσθηση ότι το βλέπει θετικά.

Σωματείο: Θα δοθούν και αναδρομικά γιατί η αύξηση είναι για αυτό το έτος?

Εταιρεία: Όχι δεν θα δοθούν αναδρομικά αλλά θα μπορούσε να αντικατασταθεί ο Μάϊος σαν περίοδος αυξήσεων και δωροεπιταγών, από τον Οκτώβριο για παράδειγμα.

Εταιρεία: Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή απόφαση για αυξήσεις.

 

2. Αναφέρεται από το σωματείο το ιστορικό του επιδόματος τροφής.

Σωματείο: Μέχρι το 2006 οι εργαζόμενοι παίρναμε ένα σάντουιτς ημερησίως και μάρκες που αντιστοιχούσαν σε έναν καφέ από μηχάνημα ημερήσια. Το 2006 η εταιρεία αντικατέστησε αυτή την παροχή με ένα σταθερό ποσό σαν επίδομα στον μισθό. Το επίδομα αυτό παραμένει το ίδιο από το 2006 με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται σήμερα στον σκοπό που δημιουργήθηκε δηλαδή σήμερα που έχουν ακριβύνει οι τιμές των σάντουιτς δεν μπορείς να πάρεις με αυτό ένα σάντουιτς την ημέρα. Επιπλέον όσοι προσλήφθηκαν μετά το 2006 δεν παίρνουν το επίδομα με αποτέλεσμα να υπάρχει άνιση μεταχείριση εργαζομένων.

Εταιρεία: Αυτό έγινε γιατί υπήρχαν προβλήματα από τους εργαζόμενους με το σάντουιτς.

Σωματείο: Αυτό ήταν η αφορμή. Έγινε για να εξαλειφθεί σε βάθος χρόνου η παροχή της εταιρείας. Αυτό δείχνει η μη ετήσια αναπροσαρμογή του επιδόματος και η μη χορήγηση στους νέους συναδέλφους.

Εταιρεία: Αυτό έγινε το 2006, πριν από τόσα χρόνια. Το επίδομα αυτό δεν σχετιζόταν με συμβάσεις, ήταν μία οικειοθελής παροχή προ του 2006. Το θέμα είναι τι θα μπορούσαμε να κάνουμε στη σημερινή εποχή για όλους .

Σωματείο: Εμείς σας αναφέραμε το ιστορικό, μην στέκεστε σε αυτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα τροφείο που δίνεται σε μερικούς συναδέλφους και όχι σε όλους, κακώς κατά τη γνώμη μας και δεν εξυπηρετεί το σκοπό που δημιουργήθηκε. Αυτό ζητάμε να αλλάξει.

Πολλές εταιρείες δίνουν παροχές διατροφής στους εργαζόμενους για να έχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και να είναι πιο ελκυστικές στην αγορά εργασίας. Το κάνει και η ίδια η εταιρεία στα εργοστάσια στο εξωτερικό. Εάν θεωρείτε πως είναι δύσκολο να γίνουν και τα δύο αιτήματα, πραγματοποιήστε το αίτημα να δοθεί σε όλους τους συναδέλφους και να σταματήσει το αίσθημα άνισης μεταχείρισης. Θέλετε να δημιουργήσετε συνθήκες διατροφής μέσα στα εργοστάσια όπως στο εξωτερικό? Συμφωνούμαι. Πρέπει όμως να κάνετε κάτι για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των συναδέλφων.

Εταιρεία: Θα μπορούσε να  δοθεί με πιο σύγχρονη μορφή πχ μέσω δωροεπιταγών, να εξετάσουμε και τις πρακτικές των εργοστασίων μας στο εξωτερικό.

 

4. Σωματείο: Όλοι γνωρίζουμε ότι η εργασία την περίοδο των υγειονομικών μέτρων για τον κορωνοϊό, ήταν κάτω από δύσκολες συνθήκες για τους εργαζόμενους, συνθήκες που σε άλλες εταιρείες δόθηκε για ανταμοιβή πρόσθετη επιπλέον αμοιβή. Η εταιρεία έχει σκεφτεί το ενδεχόμενο να κάνει κάτι ανάλογο στους εργαζόμενους που δώσανε το παρών αυτή την περίοδο?

Εταιρεία: Μπόνους παρουσίας, θα εξεταστεί σε συνδυασμό με τις δωροεπιταγές. 

 

5. Επέκταση δρομολογίων, τα δρομολόγια από Χαλκίδα να εξυπηρετούν τις περιοχές Βασιλικό- Λάμψακος-Μπούρτζι και Αρτάκη.

Εταιρεία (κ. Σαγιάκος):  Σε αυτό το θέμα είχαμε συμφωνήσει και περιμέναμε την έγκριση από το αρμόδιο τμήμα. Δεν έχει λυθεί? Δεν είναι τόσο σημαντικό θέμα για να μην έχει λυθεί ακόμη. Θα το φροντίσω ο ίδιος προσωπικά σήμερα που θα γυρίσω στα γραφεία στον Άλιμο.

  1. Στη διανομή Αυλώνα πέρασαν 17 άτομα από icap σε Φαμάρ  και στη Θήβα επιπλέον 11 άτομα. Σύμφωνα και με τις ανάγκες και των εργοστασίων υπάρχει σταδιακή βελτίωση.

Σωματείο: Αντίθετα δεν υπάρχει αντίστοιχα βελτίωση στην επαναφορά των εξάωρων σε οκτάωρους. Μάλιστα το σωματείο είχε ζητήσει να υπάρχει μια προτεραιότητα στους παλιούς συναδέλφους που ήταν στο παρελθόν οκτάωροι και τους έκαναν εξάωρους. Σε αυτούς δεν έχει γίνει ούτε μια αλλαγή σύμβασης.

Εταιρεία: Για εμάς όσοι απασχολούνται μόνιμα στην εταιρεία πρέπει να ανήκουν στη Φαμάρ. Στον εργολάβο πρέπει να είναι εργαζόμενοι που απασχολούνται μόνο κάποια χρονικά διαστήματα που υπάρχουν επιπλέον ανάγκες. Το ίδιο και με τους εξάωρους. ‘Όσοι εργάζονται συνεχώς οκτάωρο πρέπει να γίνουν οκτάωροι.

Επιπλέον θέματα που συζητήθηκαν

  • Φωτισμός στους διαδρόμους στο κ. Διανομής Αυλώνα  

Σωματείο: Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν φακούς σε αρκετές περιπτώσεις για να μπορέσουν να φτιάξουν τις παραγγελίες. Καταλαβαίνετε ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην όραση των συναδέλφων αλλά και λάθη στις παραγγελίες.

Αλλάζουν λάμπες και καίγονται. Μας έχουν πει ότι φταίει η ηλεκτρολογική εγκατάσταση και ότι θα την διορθώσουν αλλά έχουν περάσει χρόνια και δεν έχει γίνει τίποτα ακόμη.

  • Κιόσκι, να τοποθετηθεί μία τέντα  για σκίαση και να  ρυθμιστούν τα ποτιστικά ώστε να μην βρέχουν τα παγκάκια ( για τα ποτιστικά έχει ήδη ενημερωθεί ο κηπουρός να τα ρυθμίσει) 
  • 6ημερη απασχόληση

Σωματείο: Μάθαμε από τους εργαζόμενους ότι ζητάτε εξαήμερες τροποποιητικές συμβάσεις. Καταρχάς να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια μας που για άλλη μια φορά δεν ενημερώσατε το σωματείο και πήγατε κατευθείαν στους εργαζόμενους.

Εταιρεία: Την γνωρίζετε. Είναι η ίδια σύμβαση που είχαμε κάνει πριν δύο χρόνια στην Ανθούσα.

Σωματείο: Και πως θέλετε να το ξέρουμε εμείς αυτό από τη στιγμή που δεν ενημερώσατε το σωματείο?

Εταιρεία: Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώνουμε για μερικές αλλαγές συμβάσεων. Δεν είχαμε κάποια ενημέρωση να κάνουμε καθώς τη γνωρίζατε τη σύμβαση.

Σωματείο: Για εμάς κακώς δεν μας ενημερώσατε έστω και για μία σύμβαση. Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους για το τι ζητάτε να υπογράψουν. Και είμαστε αντίθετοι όπως και τότε στην Ανθούσα. Επίσης ξέρετε ότι πρέπει να υπάρχει συναίνεση του εργαζόμενου χωρίς πιέσεις. Εσείς σε εργαζόμενους που σας λένε όχι, τους ενοχλείται ξανά και ξανά για το ίδιο θέμα.

Εταιρεία: Όταν ένας  εργαζόμενος λέει όχι, τέρμα τελείωσε.   Εμείς δεν αναγκάζουμε κανέναν εφόσον δεν θέλουν. Η συμμετοχή είναι καθαρά εθελοντική.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ                                                           ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Κατεβάστε τα πρακτικά σε pdf

Πίσω

Επαφή

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΑΜΑΡ

Μ. Φριζή 10 - ΧΑΛΚΙΔΑ ΕΥΒΟΙΑΣ - 34100

48ο χιλ. Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ, ΑΥΛΩΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

6944603856

Σωματείο Εργατουπαλλήλων ΦΑΜΑΡ

Υλοποιήθηκε από Webnode